Специјални амерички тужилац за Русију Роберт Милер сазвао је велику пороту, што би могло да указује на значајно интензивирање истраге о такозваном „мешању Русије“ у председничке изборе у САД, пише „Волстрит џурнал“, позивајући се на изворе упознате са ситуацијом.

Велика порота је сазвана како би се утврдило да ли треба да се поднесе кривична оптужница или не. Уколико велика порота одлучи да подигне оптужницу, односно сматра да постоји основ да се верује да је оптужени починио злочин, онда предмет обично иде на суд. То не значи да Милер верује да је дошло до злочина — то значи да он верује да је могуће да је почињен злочин.

Последњих недеља велика порота почела је са радом при специјалном одбору на челу са Милером. Саговорници листа претпостављају да њено формирање представља повећан интензитет истраге која, према њиховом мишљењу, улази у нову фазу. „Волстрит џурнал“ сматра да ће рад специјалног тужиоца трајати најмање неколико месеци.

Специјални саветник Беле куће Тај Коб изјавио је да администрација председника не зна ништа о формирању велике пороте, али подржава све напоре за убрзавање истраге.

Агенција Ројтерс,која се позива на неименоване изворе, наводи да је порота већ почела да шаље судске позиве за сведочење у вези са састанком сина председника Доналда Трампа Млађег и адвоката из Русије Наталије Весељницке.

Спутњик

 

Тагови: ; ;