У Љубљани је, у организацији Националног савета Срба Словеније и Савеза српских друштава, одржан скуп на којем се говорило о страдању и прогону Срба у Хрватској 5. августа 1995. године.

EPA/SASA STANKOVIC

Трибина под називом «Олуја 1995-2017» одржана је уз подршку амбасаде Србије и Љубљане, а амбасадорка Србије у Словенији Зорана Влатковић је поручила да је Србија окренута будућности, али да никада неће заборавити ни једно зло које је нането српском народу.

«Наша је обавеза да стално подсећамо европску и међународну јавност, да се чује истина о страдању и прогонима свих Срба, али и да тражимо да сви одговорни буду процесуирани и да се такав злочин никада више, нигде не понови», рекла је амбасадорка Србије после трибине и истакла задовољство што је српска дијаспора у овој земљи показала висок степен јединства.

На скупу су испред Српског народног већа из Хрватске говорили новинар Саша Косановић и хрватски публициста и грађански активиста Драго Пилсел.

«Видео сам ужасна убиства. Нисам могао то да прећутим», рекао је Пилсел, један од првих новинара који је 1995. године видео и писао о злочинима над Србима у Хрватској.

Пилсел је изразио наду у помирење Срба и Хрвата по немачко-француском моделу.

Косановић, који је због учешћа у прављењу документарца о злочинима у Двору на Уни добио отказ на Хрватској телевизији истакао је да је «Олуја врхунац Хрватске жеље да у тој земљи нема Срба».

«Уз помоћ државне пропаганде од сваког Србина су прво правили мету и непријатеља, а прави циљ је био протеривање Срба, што су и славили након ‘Олује'», рекао је Косановић.

 

Извор: Танјуг

Тагови: ; ; ; ;