Чак и најближи савезници не подржавају неке од варшавских реформи, истакао је бивши пољски премијер.

Европска будућност Пољске доведена је питање, рекао је председник Европског савета Доналд Туск и бивши премијер Пољске, преноси Ројтерс.

«Данас се доводи у питање европска будућност Пољске. Ја разумем Пољаке који се брину због судова или европске будућности Пољске» — рекао је Туск.

Он је истакао да већина Пољака верује да је правосудни систем у земљи корумпиран, али да други грађани Пољске виде реформе као покушај да се ограничи моћ демократије.

«Постоје многа питања по којима акције пољске владе изгледају противречна са тачке гледишта ЕУ, укључујући чак и тачку гледишта Будимпеште», рекао је шеф Европског савета.

Туск је нагласио да неће сви поступци Варшаве наћи подршку чак и међу својим најближим савезницима — Мађарском и владом Виктора Орбана.

Поред тога, Туск је критиковао пољску владу за наставак сече дрвећа у Бјаловјешкој шуми, упркос судској одлуци ЕУ.

Реформа правосудног система у Пољској је покренута прошле године. Најконтроверзнији је закон о Врховном и Националном суду.

Према том закону 15 од 25 чланова Националног савета судства ће бити изабрани од стране пољског парламента. 20. јула овај пројекат је дао пољски Сејм (доњи дом парламента), а у ноћи 22. јула Сенат је одобрио иницијативу.

Таква одлука локалних власти изазвала је највеће масовних протеста широм земље од доласка на власт странке Права.

У вези са овим законима 29. јула Европска комисија је званично покренула дисциплински поступак против Пољске.

31. јула председник Пољске Анџеј Дуда је искористио право вета и блокирао два од три пројекта закона за реформу правосудног система у земљи, што је довело до протеста становништва и санкције ЕУ.

 

Тагови: ; ; ; ; ; ;