У Сједињеним Америчким Државама ухапшен је британски програмер Маркус Хечинс због тога што је зауставио ширење рачунарског вируса Вонакрај (WannaCry). Запослени у Федералном истражном бироу ухапсили Хечинса на аеродрому у Лас Вегасу.

Вредна помена је реакција британских власти. Након сазнања о задржавању британског држављанина, из Велике Британије је јавњено да је то «случај Сједињених Америчких Држава». Такву резолуцију је издала Националне агенције за борбу против криминала Уједињеног краљевста, преоси британска новинска агенција Ројтерс.

Добро је подсетити на то да је маја ове године вирус Вонакрај довео до пада система у десетинама земаља,да је вирус који се зове «Петја» само варијација «Вонакрај» вируса који је на рачунарским мрежама у Украјини направио и подстакао непрестану руску хистерију у државним канцеларијама у Кијеву.

Хапшење човека који је зауставио даље ширење вируса, изгледа најблаже речено, чудно. И тешко је не запитати се да ли ће САД Британца Хечинса назвати савезником «руског хакера» — ако изненада одлучи да одбије да сарађује са америчким обавјештајним службама.

 

Извор: Ројтерс/Циник

Тагови: ;