Пекинг извођењем војних вежби са бојевом муницијом на Тибету појачава ниво упозорења индијским трупама да напусте спорну територију на тромеђи Кине, Индије и Бутана, на Хималајима.

Кинеска државна телевизија је емитовала снимак на коме се види војна јединица која вежба гађање у неидентификованом делу Тибета. Лансирани су пројектили и пуцало се из артиљеријског оружја.

Портпарол кинеског министарства одбране Рен Гуоћијанг је јуче рекао да, иако је кинеска војска показала «највећу добру вољу» према индијским трупама и «висок ниво уздржаности, уздржаност има своје границе».

«Ниједна земља не треба да потцени самопоуздање и капацитет кинеске војске да очува мир и и одлучност и вољу војника да бране национални суверенитет, безбедност и развојне интересе», рекао је Рен.

«Кина је јасно рекла да нема простора за преговоре и да је једино решење безусловно и неодложно повлачење индијских снага из региона», саопштила је агенција Синхуа и додала да ће «ако се Кина сад повуче, Индија бити охрабрена да у будућности прави нове проблеме».

Индијске трупе су ушле у подручје на висоравни Доклам у јуну, пошто се Бутан, савезник Њу Делхија, жалио да кинеска војска гради пут на бутанској територији.

Пекинг тврди да се Доклам налази на Тибету и да кинеско-бутански гранични спор нема никакве везе са Индијом и захтева повлачење индијских снага пре почетка било каквих разговора.

Кина и Бутан воде разговоре о граници од осамдесетих година, а Индија тврди да су војници у спорном подручју јер би изградња пута нарушила статус кво и имала «озбиљне безбедносне импликације за Индију».

Индијска министарка спољних послова Сушма Свараџ је јуче рекла да је Индија забринута због кинеских акција на границама, али да ће и даље настојати да несугласице реши преговорима јер «рат није решење».

Индијски експерти сматрају да би изградњом тог пута Кина добила приступ подручју званом Силигури коридор, чијим блокирањем би североисток Индије био одсечен од остатка земље.

Тагови: ; ; ;