Србија је изборила своје право да одлучује сама о себи и тог права се нећемо никада и нипошто одрећи, рекао је српски министар одбране Александар Вулин у Новом Саду на прослави Дана речних јединица и Дана Речне флотиле Србије.

 

Вулин је истакао да се Србија изборила за своје право да одлучује о својој спољној и унутрашњој политици, саопштено је из Министарства одбране Србије.

«Да би било могуће да одлучујемо о себи, морамо да имамо моћну и снажну армију, морамо да имамо армију која је снажна и на ријеци, и на копну, и у ваздуху, морамо да имамо армију коју чине задовољни припадници и морамо да имамо армију коју поштује и разуме читаво друштво», истакао је Вулин.

Честитајући празник припадницима Речне флотиле, министар је истакао да је флотила важан дио Копнене војске Србије и да је данас обележена традиција дуга више од једног века од како је војска Краљевине Србије изашла на своје реке, али и дуже од тога, од како Срби бране своје право да живе и постоје.

«Где год смо били, где год нисмо имали своју војску, где нисмо имали свог судију, где нисмо имали свог лекара и учитеља, ратовали смо за друге, борили смо се за циљеве других и само покушавали да ту негде пронађемо мали простор за себе, за свој народ, за право да трајемо, за право да наше породице трају», нагласио је Вулин.

Свечаности, коју је обележио и дефиле бродова и средстава понтонирских јединица, присуствовали су и командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, командант Речне флотиле капетан бојног брода Андрија Андрић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и многобројни гости.

Припадници Ријечне флотиле обиљежавају Дан ријечних јединица и Ријечне флотиле као сјећање на 6. август 1915. године, када је са навоза Чукарица поринут први српски ратни брод — оклопни чамац «Јадар», чиме је отпочела историја српске Ријечне ратне флотиле Војске Краљевине Србије.

 

 

РТРС

Тагови: