Законски предлог пројекта о употреби језика у Македонији „прошао“ је на седници Владе премијера Зорана Заева и упућен је у Собрање (скупштину) на усвајање

Законски предлог пројекта о употреби језика у Македонији „прошао“ је на седници Владе премијера Зорана Заева и упућен је у Собрање (скупштину) на усвајање. Потом, уз додатна отворена питања остављена „на чекању“, како је нављено у Скопљу, закон ће бити достављен Венецијанској комисији за мишљење којим би се комплетирао читав пакет решења битног за даље функционисање владајуће македонско-албанске колиције.

У делу објављених детаља о садржини усвојеног владиног пројекта о упореби језика у Македонији, очито је да нису предвиђене измене за двојезичне банкноте, ознаке и амблеме армије (АРМ) и полиције у општинама где живи 20 одсто албанског становништва. За та отворена питања на којима су албански коалициони партнери у власти условљавали улазак у владу СДСМ-а Заева, коначно решење понудиће чланови Венецијанске, односно „Европске комисије за демократију путем права“.

Но, у прихваћеној верзији закона на седници Владе, који је упућен на усвајање у парламент, предвиђана је македонско албанска двојезичност на униформама полицајаца, ватрогасаца и здравствених радника у главном граду земље Скопљу, како и у свим општинама где живи најмање 20 одсто Албанаца. Законом је предвиђено и да на банкнотама и поштанским маркама буду значајни симболи не само за Македонце, него и за Албанце.

— Папирнати и метални новац као и поштанске марке садржаће симболе који представљају културно наслеђе грађана који говоре македонским језиком и служе се његовим писмом, као и језиком којим говори најмање 20 одсто грађана (албански) – прецизирано је у предлогу закона о језизицма достављеног Собрању.

Предложеним законским решењем предвиђено је да грађани имају право употребе било којег од наведених службених језика (македонски и албански), као и њихових писама. Институције ће бити обавезане да омогуће грађанима коришћење и примену права на употребу та два службена језика.

Вицепремијер Владе Македоније, Бујар Османи из Демократске уније интеграција (ДУИ), на друштвеним мрежама је објавио да је закон о употреби језика усвојен. Због тога се захвалио лидеру своје странке Алију Ахметију. Прецизирао је да ће закон бити предат Собрању уз „европску заставицу“, што значи да треба да буде усвојен по хитном поступку.

ВМРО-ДПМНЕ: МАКЕДОНИЈА БИНАЦИОНАЛНА

Из опозиционе ВМЕО-ДПМНЕ лидера и бившег премијера Николе Груевског уследила је експресна порука којом је оцењено да је законом о употреби језика у земљи, Зоран Заев и практично прогласио Републику Македонију као бинационалну државу.

НОВОСТИ

Тагови: ; ;