Међународна коалиција на челу са САД извела је ваздушни напад фосфорним бомбама на болницу у сиријској Раки, саопштила је сиријска агенција САНА позивајући се на заменика директора локалног огранка „Црвеног полумесеца“.

„Болница је бомбардована са више од 20 пројектила чији су циљ били агрегати, возила хитне помоћи и одељење у болници“, рекао је заменик директора сиријског „Црвеног полумесеца“ Дина ел Асад која, према агенцији, живи у Раки.

Према њеним речима, у болници није било терориста ДАЕШ-а. Асадова је истакла да болница опслужује око 100.000 људи у граду.

Агенција САНА јавила је да су фосфорне бомбе примењене током коалиционих ваздушних напада на Раку 9. јуна. Агенција наводи да је у нападима страдало најмање 17 особа.

Коалиција на челу са САД која се бори против ДАЕШ-а саопштила је да употребљава бели фосфор у Сирији у складу са међународним стандардима, предузимајући све мере опреза против цивила. Међународна организација за људска права Хјуман рајтс воч критиковала је употребу фосфорних бомби.

Тагови: ; ; ; ; ;