Проблеми за агенције у БиХ због Адема Карамује, повратника из Сирије. Интерпол расписао црвену потерницу, тражи га и СИПА

Адем Карамуја (34), ратник из Сирије и вехабија, за којим је Интерпол расписао црвену потерницу, још увек није пронађен на подручју БиХ и за њим трага СИПА. Он је нестао у априлу када му Суд БиХ, након правоснажне пресуде, није одредио притвор, и Карамуја је прихватио овај поклон Суда БиХ и нестао без трага.

Џевад Галијашевић, експерт за борбу против тероризма, каже, за «Новости», да пример Карамује показује све слабости безбедносних структура у БиХ.

Према његовим речима, Карамуја је само један од 110 повратника са ратишта у Сирији који се крију по БиХ и који су темпиране бомбе.

— Овде се отвара питање како особи која је била у Сирији две године и која је веома опасна уопште није одређен притвор након изрицања пресуде. Очигледно да Карамуја и њему слични имају јаку заштиту у правосудним институцијама, а најјача заштита је у делу бошњачких политичара који управљају институцијама БиХ и који под тепих гурају везу Бошњака и ИД — истиче Галијашевић.

Он даље каже да Карамуја може слободно да се сада крије по БиХ и то у неком од 22 параџемата, колико их има званично у БиХ, а где полиција не залази.

— Новац за живот такође није споран јер параџемати имају своје изворе прихода са више страна, односно новац долази из иностранства, из Саудијске Арабије пре свих, распоређује се као помоћ радикалним вехабијама. Од тог новца се финансира и одлазак вехабија из БиХ у Сирију, истиче Галијашевић.

Он даље каже и да је Карамуја веома незгодан као сведок јер много зна о одласку вехабија из БиХ у Сирију, али у о везама са бошњачким политичарима.

— Карамуја је у Сирију отишао код Нусрета Имамовића који је тамо један од команданата у Нусра фронту. Након две године се вратио али је упао у очи безбедњака. Ипак због намерне пропусности безбедносних органа у БиХ Адем Карамуја се извукао да не лежи у затвору иако је осуђен на две године — каже Џевад Галијашевић.

УХАПШЕН ПРЕ ТРИ ГОДИНЕ

Подсећања ради, Карамуја је ухапшен у полицијској акцији «Дамаск» 2014. године, а Суд БиХ га је 7. априла ове године правоснажно осудио на две године затвора због ратовања у Сирији за Исламску државу.

НОВОСТИ

Тагови: ; ; ; ;