Спор око градње моста на Пељешцу између Босне и Херцеговине и Хрватске поново ће бити отворен при чему је могућа и међународна арбитража, попут оне у случају морске границе у Савудријској ували са Словенијом, изјавио је председник Главног одбора владајуће бошњачке Странке демократске акције Халид Гењац.

Гењац је најавио да ће се СДА придружити захтеву који је у парламенту БиХ покренула опозиција да се пројект моста на Пељешцу заустави све док се не реши отворено питање морске границе код Неумског залива, наводи Хина.

На ванредној страначкој конференцији за медије у Сарајеву, Гењац је рекао да БиХ никада није дала службену сагласност за градњу моста на Пељешцу, као и да не стоје аргументи да би се он градио у хрватским територијалним водама, јер је потез између Комарне и Пељешца, како су проценили у СДА, заправо подручје које представља међународни коридор за приступ БиХ отвореном мору.

«БиХ никада није дала сагласност на градњу моста на Пељешцу. Без тога, она је нелегална и представља кршење међународних конвенција, а посебно Конвенције Уједињених нација о праву мора», рекао је Гењац.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ;