Брегзит је изазов генерације и биће потребна «јединствена решења» како би се спречила велика штета, рекао је ирски премијер Лео Варадкар, истакавши да, у тренутку када Брегзит прети да донесе поделе између севера и југа, «треба градити више мостова, а мање граница».

Варадкар је, говорећи у Белфасту, навео да ће такозвани «тврди Брегзит», којим Британија напушта јединствено тржиште ЕУ и царинску унију, значити «баријере за трговину» између Ирске, која је чланица ЕУ, и Северне Ирске, која је део Британије.

«Биће потребна јединствена решења ако желимо да сачувамо све што смо стекли», рекао је он у петак, преноси АП уз напомену да он говори о периоду откако је мировни процес Северне Ирске «зацементиран» пре две деценије, а пограничне баријере срушене.

Варадкар (38), који је у јуну постао досад намјлађи лидер Ирске, истакао је да не жели повратак на «тврду границу».

Према његовим речима, на присталицама изласка Британије из ЕУ је да «изнесу предлоге за такву границу» и убеде људе да је то добра идеја.

«Они су већ имали 14 месеци да то учине. Ако то не могу — а ја мислим да не могу — онда можемо смислено да разговарамо о решењима која би свима ишла у корист», рекао је ирски премијер.

Британија је прошле године гласала за напуштење 28-чланог блока и треба формално да напусти ЕУ у марту 2019, а та одлука има значајне последице по Ирску, једину земљу ЕУ која дели копнену границу са Британијом.

Та граница је тренутно скоро невидљива, при чему се одвија слободан проток робе и људи у оба смера, напомиње америчка агенција.

Тагови: ; ; ; ;