Инцидент у француском одмаралишту крај Марсеља опет покренуо расправу о исламофобији. Од жене која је пливала у буркинију затражено да плати „дезинфекцију базена”

Француску је ових дана узбуркао догађај у Сијоти, код Марсеља, када је власник тамошњег приватног одмаралишта затражио од жене која је обучена у буркини пливала у базену да плати 490 евра који ће бити утрошени за «дезинфекцију базена».

Жена је у одмаралиште дошла с мужем и троје деце, и првог дана је све било у реду, али ју је другог дана обезбеђење спречило да уђе у воду, уз објашњење да су се власници жалили на то да се «неко купа обучен».

Тада јој је и затражено да плати пражњење, дезинфекцију и поновно пуњење базена, из хигијенских разлога.

Брачни пар, коме су француски медији модификовали имена у Карим и Фадила, пресавио је табак и жалио се Колективу против исламофобије у Француској. Кажу и да базен није био испражњен и очишћен и да је већ сутрадан био у функцији. Наводе и то да се жена није купала обучена, већ у буркинију, који је сачињен од материјала сличних онима од којих се праве купаћи костими и ронилачка одела, због чега сматрају да је у потпуности примерен за купање у базенима и на плажи.

РУПЕ У ЗАКОНУ

И поред тога што је Државни савет прогласио ништавном одлуку о забрани коришћења буркинија, многе општинске власти ових дана у франуцским летовалиштима настоје да пронађу «рупу у закону» не би ли протерале ову врсту купаћих костима. Неки, тако, као у Марсељу, наводе проблем у случају спасавања. Поводе се правилом да купаћи костими не смеју да представљају било какву сметњу спасиоцима.

НОВОСТИ

Тагови: ; ; ;