Русија сматра да је одлука Европске уније да на листу санкција стави заменика руског министра енергетике због испоруке «Сименсових» турбина Криму потпуно политички мотивисана и илегална.

«Мешање у спор између два пословна субјекта је директно кршење међународних правних норми», саопштило је руско министарство енергетике данас, преноси Ројтерс.

У саопштењу се додаје да «министарство енергетике Русије нема сумњи да је ЕУ донела ту одлуку искључиво из политичких разлога».

Европска унија је на листу санкција у петак додала још тројицу руских држављана, међу којима је заменик руског министра енергетике Андреј Черезов, као и још три компаније, због испоручивања «Сименсових» турбина Криму.

Немачки инжењерски конгломерат «Сименс» је недавно саопштио да обуставља испоруку енергетске опреме руским компанијама у државном власништву, након што су његове четири гасне турбине израђене за један пројекат у јужној Русији «модификоване и нелегално пребачене на Крим».

Тим потезом су, како је поручено из «Сименса», прекршене санкције које је Европска унија увела Криму након његовог припајања Руској Федерацији 2014. године, а у склопу којих је забрањена испорука енергетске технологије том полуострву.

ТАНЈУГ

Тагови: ; ; ;