На Богу је да пресуди, а на нама да праштамо и не заборављамо, рекао је патријарх српски Иринеј вечерас на обележавању 22 године од „Олује”, у Новом Саду.

Патријарх је након парастоса у обраћању пред више десетина хиљада присутних рекао да српски народ зна за многе тешке и трагичне тренутке, али да је од свих страдања, од Косова Поља до данас, догађај који се десио 4. и 5. августа 1995. превазишао све претходне трагичне догађаје.

Како је рекао, тога дана је наш народ прогнан са вековних обитавалишта и огњишта и то од стране људи са којима су вековима живели заједно.

Он је подсетио на догађаје из 1941. до 1945. године и рекао да смо се надали да се тако нешто не може поновити, али смо се преварили.

Патријарх је указао на идеологију и „формулу” да се један део српског народа покрсти, други протера и трећи поубија.

„Страшна одлука” рекао је патријарх српски.

Он је подвукао да би, да је та одлука дошла од неког нехришћанског народа, то могли и разумети, али је, нажалост, дошла од народа који говори скоро истим језиком и сличне вере.

Према његовим речима, српски народ је доживео такву трагедију да се она може „изједначити само са трагедијом јеврејског и још једног народа”.

„Морамо и овога пута да кажемо да је за све што се дешавало и што се нажалост великим делом понавља крива једна црква и највиши представници те цркве”, рекао је патријарх Иринеј.

„Хоћемо ли размишљати о освети?”, запитао је патријарх и одговорио да нећемо.

Танјуг

Тагови: ; ;