Хрватски премијер Андреј Пленковић поновио је данас у свечаном говору на Книнској тврђави, поводом Дана победе, да је војно-полицијска акција хрватских снага «Олуја» била величанствена за ослобађање Хрватске, а да је ослобађањем Бихаћа “спречена још једна Сребреница”.

“Хрватска је попут других државих у преломним временима за Европу тежила демократији. Били смо суочени са бруталном агресијом великосрпског Милошевићевог режима и само захваљујући Фрањи Тудману и јединству хрватског народа и бранитеља, Хрватска је одбрањена, ослобођења, поново изграђена и модернизована”, рекао је Пленковић.

Он је, преноси извештач Танјуга, навео да је Хрватска сада чланица највећег војног савеза и Европске уније, најуређеније заједнице народа.

«Не би било ништа од тога да није било величанствене операције Олуја», сматра хрватски премијер и додаје да је за мање од четири дана ослобођења хрватска територија.

«Промене у односу снага у БиХ довеле су до склапања Дејтонског и Париског споразума, а ослобођање Бихаћа спречило је да се догоди још једна Сребреница», поновио је Пленковић.

Стога је, казао је премијер, «Олуја» била највећа победа у хрватској историји.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ;