Ирански председник Хасан Рохани положио је заклетву на свечаној седници парламента којој су први пут, присуствовали бројни страни званичници.

Србију на инаугурацији представља председница Народне скупштине Маја Гојковић.

Рохани (68) који је у мају изабран за свој други мандат поручио је да ће наставити да води Иран «путем коегзистенције и интеракције са светом», као и да ће више него икад инсистирати на конструктивном ангажовању у односима са светом.

Иранска државна телевизија јавила је да инаугурацију присуствује 130 високих страних званичника, међу којима су висока представница ЕУ Федерика Могерини, заменик премијера Русије Дмитриј Рогозин.

Присуствовали су и француски министар спољних послова Жан Ив ле Дријан, високи званичник немачког министарства спољних послова Михаел Рот, као и британски државни секретар Алистер Барт.

Ово је први пут у историји Ирана да велики број страних званичника присуствује инаугурацији иранског председника, наводи АП.

Иранска агенција ИРНА пренела је да је Гојковићеву на аеродрому Мехрабад приређен топао дочек, као и да су је дочекали ирански посланици Перванех Мафи и Али Мотахари.

Из кабинета председнице парламента најављено је да ће Гојковић током боравка у Техерану, имати сусрете са председником Роханијем, председником Исламске консултативне скупштине Алијем Лариџанијем, као и више председника парламената других држава, који ће присуствовати инаугурацији иранског председника.

Тагови: ;