Амерички Сенат данас завршава своје редовно заседање и одлази на одмор због чега ће председник Доналд Трамп морати да чека његов повратак на посао да би остварио своју прву законску победу и донео неке одлуке, пошто су га сенатори спречили да именује или смењује људе у његовом одсуству.

Одлука 100 сенатора, која је донета једногласно, представља упозорење Трампу у случају да жели да смени министра правде Џефа Сашенса, некада сенатора из Алабаме, оценила је агенција Франс прес.

Трамп је недавно запретио да ће заменити министра правде, од када се води истрага о евентуалној вези између Москве и његове екипе током кампање за председничке изборе одржане прошле године.

Иако је Сешонс подржао Трампа током кампање, амерички председник не цени што се министар правде повлачи из те истраге, уз оцену да Сашенс више није у могућности да добро обавља своју дужост.

Одатле је настала бојазан сенатора да би Трамп могао да именује другог министра за време њиховог годшњег одмора, а да при томе они не могу да потврде или одбију то именовање.

Иако је Трамп већ шест месеци на функцији и његови републиканци контролишу оба дома Конгреса, амерички председник није успео да донесе ниједан важан закон, оценила је агенција Франс прес.

И поред притиска Трампа на Републиканску партију, подељену између умерене и конзервативне струје, није пронађен заједнички језик за укидање закона о здравственом осигурању који је 2010. донела администрација његовог претходника Барака Обаме.

Трамп је за време предизборне кампање обећао промену тог закона, а то је републиканско обећање старо седам година, подсетио је АФП.

Републиканци ипак могу да се задовоље са ситнијим победама, попут именовања конзервативног судије Нила Горсуча у Врховном суду.

Конгрес би 5. септембра после одмора требало да гласа о нацрту буџета за 2018. године.

Трамп такође данас креће на годишњи одмор у Бедминстер, код Њујорка, где ће боравити 17 дана.

Ројтерс/Бета

Тагови: ; ; ;