Амерички медији објавили су транскрипте телефонских разговора између америчког председника Доналда Трампа и аустралијског премијера Малколма Турнбула, пише ЦНН.

Преносимо вам неке од најзанимљивијих «бисера» америчког председника, тј неке од најупечатљивијих реченица из тих разговора.

1.“То је добра идеја. Треба то да урадимо. Ти си гори од мене”

Трамп реагује на Турнбулов коментар да чак и ако су избеглице “најбољи људи на свету, чак и ако си геније који је добио Нобелову награду, нећемо те пустити унутра”. Аустралија тренутно брани улазак избеглицама бродом.

  1. “Ја сам највећа особа на свету која не жели да пусти људе у земљу. А сада се слажем да узмем 2.000 људи и да могу да их надгледам, али то ме ставља у лошу позицију. Чини да изгледам веома лоше, а овде сам тек недељу дана”
Фото: ПрофимедиаМалколм Турнбул

Изјава Трампа која се односи на споразум о измештају избеглица, направљен са Аустралијом за време мандата Барака Обаме. Према том споразуму из новембра 2016, Аустралија би пребацила око 1.250 избеглица из притвора у САД.

  1. Мрзим да узимам ове људе. Гарантујем ти да су лоши. Зато су сада у затвору. Они неће бити добри људи који иду да раде за локалне млекаџије”

Трамп и даље прича о аустралијским избеглицама, али није јасно ко су “локалне млекаџије”.

  1. ОК, ово ме представља као глупана. Ја нисам такав, али ако то морам да урадим, урадићу то, али ми се то нимало не свиђа. Бићу искрен с тобом”

Трамп је забринут што га гледају као “глупана” због подршке избегличком споразуму са Аустралијом.

  1. “Дајте им САД. Ми смо попут сметилиша за остатак света. Био сам овде извесно време, само хоћу да то престане. Изгледам смешно док то радим. Знам да је ово добро за тебе, али је лоше за мене. За мене је то страшно”

И даље се односи на избеглички споразум с Аустралијом.

  1. “Доста ми је свега. Читав дан телефонирам и ово је најнепријатнији позив данас. Путин је био пријатан за разговор. Ово сада је смешно”

Трамп овим речима  окончава “непријатан” разговор са Турнбулом.

Подсетимо да је поред процурелих транскрипта разговора са аустралијским премијером Малкомом Турнбулом ЦНН објавио и транскрипте разговора Доналда Трампа и мексичког председника Енрике Пења Нијета.

У  једном тренутку током телефонског разговора Трамп  назива нарко шефове у Мексику изразом “хомбре” (људи) и обећава помоћ у њиховом “обарању”.

“Имате неке веома чврсте ‘хомбре’ у Мексику због којих вам можда треба помоћ, и ми смо вољни да вам помогнемо у великој лиги. Они морају да се оборе и што се тог обарања тиче нисте урадили добар посао”

Још чуднија је Трампова тврдња да се становници Охаја окупљају и “плешу на улицама” како би подржали његов “чврст став” према Мексику. Није јасно на шта је мислио кад је рекао да у Мексику плешу “у супротном правцу”.

“Изгубили смо много фабрика у Охају и Мичигену, државама у којима сам добио највише гласова – један републиканац у некима од њих 38 година није победио, а ја сам однео лаку победу. Сада плешу на улицама. И код вас сигурно плешу на улицама, само у супротном правцу”

На коментар новинара ЦНН-а да коментарише Трампове изјаве из транскрипта, портпарол Националне безбедносне агенције Мајкл Антон рекао је да не може ни да потврди ни да порекне аутентичност навода.

М. Миликшић , ЦНН

Извор Блиц

 

Тагови: ; ; ;