Амерички медији објавили су транскрипте телефонских разговора између америчког председника Доналда Трампа и мексичког председника Енрикеа Пење Нијете  пише ЦНН.

Разговори откривају Трампове мисли о зиду на граници с Мексиком, нарко дилерима које назива «хомбре», кризи опијата у Њу Хемпширу, односу са Канадом, споразума НАФТА, зазирању од медија итд…

ЦНН преноси неке од најупечатљивијих реченица из тих разговора.

1.“На последњим изборима, победио сам са високим процентом гласова Латиноамериканаца, али генерално сам имао више од 30% (гласова) и сви су били шокирани тиме. Ја разумем ту заједницу и она разуме мене. Гајим велико поштовање према мексичком народу”

Према анкети из 2016, 28% латиноамеричких гласача је било за Трампа, док је 66% подржало Хилари Клинтон, противкандидаткињу из редова демократа.

2.“Изгубили смо много фабрика у Охају и Мичигену, државама у којима сам добио највише гласова – један републиканац у некима од њих 38 година није победио, а ја сам однео лаку победу. Сада плешу на улицама. И код вас сигурно плешу на улицама, само у супротном правцу

Фото: Профимедиа Енрике Пења Нијето

Трамп је тврдио да се становници Охаја окупљају и “плешу на улицама” како би подржали његов “чврст став” према Мексику. Није јасно на шта је мислио кад је рекао да у Мексику плешу “у супротном правцу”.

  1. «То је друга ствар, они су у реду и имали смо фер однос са Канадом. Било је уравнотеженије и праведније. Стога не морамо да бринемо о Канади, чак и не размишљамо о њима»

Трамп је мексичком председнику поручио да не морају бринути о Канади унутар НАФТА, слободног трговинског споразума између САД, Канаде и Мексика.

  1. “Тамо у Њу Хемпширу сам победио јер је то наркоманска јазбина, а то долази са јужне границе.

Трамп је критиковао прилив дроге која у САД долази из Мексика.

  1. Имате неке веома чврсте ‘хомбре’ у Мексику због којих вам можда треба помоћ, и ми смо вољни да вам помогнемо у великој лиги. Они морају да се оборе и што се тог обарања тиче нисте урадили добар посао”

Трамп је назвао нарко шефове у Мексику изразом “хомбре” (људи) и обећао помоћ у њиховом “обарању”.

  1. “Веровали или не, ово је најмање важна ствар о којој разговарамо, али политички је можда најважнија. Али, са становишта долара, или песоса, то је најмање важна ствар”
зид на граници са Мексиком

Трамп стално тражи од Нијете да буде тих што се тиче зида на граници, након што је мексички председник јавно критиковао Трампове тврдње да ће Мексико платити изградњу. Трамп оцењује да је зид “најмање важна ствар”, док је тишина мексичког председника “најважнија”.

  1. “Не можете то рећи штампи. Штампа ће кренути с тим, а ја не могу да живим тако. Не можете то рећи штампи јер не могу да преговорам под таквим условима”

Трамп тражи од Нијете да не разговара о зиду на граници, зазирући од медијског прозивања.

  1. Ти и ја против читавог света Енрике, не заборави то”.

Ово је био одговор на Нијетине наводе да Мексико и САД треба да буду јачи и да се развијају.

  1. “То што кажеш је прелепо. То су лепе речи, ја мислим да не могу тако лепо да причам, ОК? Било би сјајно ставити те речи на крај изјаве. Баш лепо”

Нијето на крају разговора каже Трампу да жели добро обема нацијама – и америчкој влади, и председнику, и Мексику, да заиста имају однос испуњен пријатељством и веома конструктиван однос.

На коментар новинара ЦНН-а да коментарише Трампове изјаве из транскрипта, портпарол Националне безбедносне агенције Мајкл Антон рекао је да не може ни да потврди ни да порекне аутентичност навода.

М. Миликшић , ЦНН

Извор: Блиц

 

 

Тагови: ; ; ; ;