После погибије двојице радника огласила се управа војне фабрике у Лучанима: Наводе да је неопходно «увести нове системе и средства заштите»

Поводом смрти двојице радника — Миломира Миливојевића (26) и Милојка Игњатовића (55), као и повређивања њихових колега З. Б. (40) и М. К. (30) у два пожара која су у размаку од само двадесетак дана избила у погону војног предузећа «Милан Благојевић» у Лучанима, менаџмент фабрике издао је саопштење у којем се наводи да се у «фирми примењују све мере заштите предвиђене важећим прописима». О пожару који се десио 14. јула и који је, нажалост, однео животе двојице радника, руководство фабрике, како истичу, не може да се изјашњава, јер га испитују тужилац и надлежни државни органи.

Други случај који се десио 2. августа је пожар који је предвиђен технолошким поступком и такви технолошки пожари у процесу ваљања су по светским нормама у сличним технологијама дозвољени и до 10 одсто у односу на дневну производњу. Радници су имали одговарајућу заштитну опрему, али степен опекотина код једног радника је већи од уобичајених и надлежни државни органи ће то испитати, наводи се у заједничком саопштењу генералног директора Радоша Миловановића и председника Синдикалне организације Зорана Бабића, који истичу и да се морају увести нови системи заштите од пожара.

Они додају да у производном програму фабрика, која је прва у ланцу производње одбрамбене индустрије Србије, има најопаснији технолошки процес производње и најопасније материје, као што су нитроцелулоза и нитроглицерин, па упркос примени свих техничких и организационих мера заштите, могу настати акциденти.

— Руководство предузећа примењује све мере заштите предвиђене важећим нормативним актима, међутим, очигледно да су акта застарела и да се у овом тренутку развоја технологије морају увести нови системи и средстава заштите од пожара. Тренутно се то детаљно испитује и уколико се добију добри резултати, примениће се нова средства ради заштите радника, уз претходно прибављање неопходних сагласности од надлежних институција — кажу у фабрици. — Надзорни одбор, као представник државе и руководство, уз присуство синдиката, једном месечно разматра стање безбедности и анализира примену мера заштите на раду и улагање у безбедност и здравље запослених. Влада је, први пут у задњих неколико деценија, издвојила 4,41 милиона евра, који се већ користе за модернизације технологије, услова рада и безбедности запослених.

Предузеће истиче да је од 2001. године до данас уложило у модернизацију технолошких процеса и мера заштите на раду и заштите од пожара и побољшања услова рада скоро 50 милиона евра.

ДВОЈИЦА РАДНИКА СТАБИЛНО

Радници фабрике у Лучанима З. Б. и М. К., који су повређени у среду у технолошком пожару у погону за производњу ракетног горива, стабилног су здравственог стања са добрим прогнозама, саопштило је Министарство одбране. Они се налазе на ВМА. Према нашим сазнањима, З. Б. има средње тешке опекотине и у наредним данима биће процењено да ли ће бити потребно његово даље оперативно хируршко лечење или само превијања, док М. К. има лаке опекотине.

Тагови: ; ; ;