Велика Британија је спремна да плати до 40 милијарди евра Европској унији како би намирила такозване трошкове развода током Брегзита, сазнаје „Сандеј телеграф”.

Британски лист наглашава да је ово први пут да се помиње прецизна сума коју Лондон предлаже. „Сандеј телеграф” се позива на високе званичнике (министарстава британске владе) у Вајтхолу који су закључили да је таква понуда једини начин да се изађе из актуелног застоја у преговорима Британије и ЕУ, насталог након одржане две рунде састанака у Бриселу.

Међутим, лист наводи да су британске власти спремне да плате суму од 40 милијарди евра само ако ЕУ пристане да преговара о финансијском намирењу као делу споразума о будућим односима, укључујући трговински споразум.

„Сандеј телеграф” наводи да су три одвојена извора која имају у Вајтхолу и британској влади, а који су упознати са преговарачком стратегијом Лондона, потврдила суму од 40 милијарди евра, истовремено одбацивши раније наводе да ће премијерка Тереза Меј пристати на исплату трошкова у висини од 55 милијарди.

Они су навели да је та сума „сувише велика”.

ПОЛИТИКА

Тагови: ; ; ;