Незадовољна резултатима рада истражне комисије УН о Сирији чији је члан, бивша главна тужитељка Хашког трибунала Карла дел Понте је најавила оставку, рекавши да су у тој земљи почињени гори злочини него на тлу бивше Југославије или Руанде.

«Фрустрирана сам, одлазим. Написала сам оставку и послаћу је наредних дана», рекла је Карла дел Понте у интервјуу за швајцарски лист Блик.

Дел Понте је навела да после пет година не може више да остане у комисији која «не чини апсолутно ништа».

«Нисмо имали никаквог успеха», навела је бивша главна тужитељка Хашког трибунала.

Оптужила је чланове Савета безбедности да не желе да спроводу правду и додала да све док не буде успостављен Трибунал за злочине у Сирији сви извештаји су потпуно бескорисни.

Како је додала, «сви у Сирији су на страни зла».

«На почетку је било добрих и лоших. Опозиција је била на страни добра, а влада на страни зла. Сада су сви у Сирији на страни зла. Асадов режим је починио страшне злочине против човечности и користио хемијско оружје, а опозицију чине екстремисти и терористи», оценила је она.

У Сирији, како је навела, нема школа, ни институција.

«И верујте ми: тако страшне злочине као у Сирији, нисам видела ни у Руанди, ни у бившој Југославији», рекла је Карла дел Понте.

Према њеним речима, то је скандал за међународну заједницу.

«Мислили смо да је међународна заједница нешто научила у Руанди. Али не, ништа нису научили», нагласила је Дел Понте.

Швајцарска новинска агенција СДА је пренела да Дел Понте (70) напушта Истражну комисију УН о Сирији због, како је казала, мањка политичке подршке Савета безбедности УН због чега је њен рад постао немогућ.

«Напуштам ову комисију која нема подршку политичке воље било које врсте», указала је Дел Понте, истичући да је њена улога «само алиби».

«Немоћни смо, нема правде за Сирију», поручила је Дел Понте на панелу на маргинама Филмског фестивала у Локарну, пренео је Ројтерс.

Дел Понте се трочланој комисији о Сирији придружила у септембру 2012. године.

Британска агенција напомиње да УН засад нису потврдиле да Дел Понте намерава да поднесе оставку.

У Истражној комисији УН, која је успостављена у августу 2011. године, су и бразилски стручњак за људска права Пауло Сехо Пињеро и Карен Конинг АбуЗајд из САД.

Тагови: