Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је усташки злочин у околини Бихаћа у лето 1941, када је убијено 12.000 људи, био део осмишљеног пројекта ликвидације Срба. Страдање Срба, које је било скривано у социјалистичкој Југославији, било је драматичних размера, рекао је Додик уочи помена за 12.000 убијених Срба, жртава усташког терора у Гаравицама код Бихаћа, преносе бањалучки медији.

Додик је рекао да је пројекат ликвидације Срба заживео у првим месецима усташке владивне.

«Као што Паг и Јадовно, где је од маја до јуна месеца убијено 40.000 људи од чега 38.000 Срба, говори о томе да је то био осмишљени пројекат ликвидације, ту треба додати и ово код Бихаћа, Шушњар, Јасеновац, ту треба додати Глину, Пребиловце и многа друга места где су Срби страдали под усташком камом», навео је Додик.

Он је рекао и да је страдање Срба у хрватској војно-полицијској акцији «Олуја» 1995. био завршни чин етничког чишћења Срба из Хрватске, што је део идеологије и званичне политике још од Независне Државе Хрватске која је у време Другог светског рата веома транспарентно уништавала, прекрштавала, убијала и исељавала Србе.

Према Додиковим речима, «Олуја» је резултат политике режима Фрање Туђмана који није дозволио било какву могућност да се Срби осећају сигурним на простору Хрватске коју је он покушао да направи независном државом.

«Та независна држава Фрање Туђмана асоцирала је многе Србе на независну усташку државу, тако да је то био резултат управо страха који је владао код српског народа, траума које је доживео у Другом светском рату», поручио је Додик.

Напоменуо је да је Хрватска од 1995. године под влашћу Фрање Туђмана, етнички очишћена, без права Срба на имовину, без права да се врате, без обзира што је постала чланица ЕУ.

ТАНЈУГ

Тагови: ; ; ;