У Гаравицама код Бихаћа обележено je 76 година од страдања више од 12.000 људи тог краја, углавном Срба, које су у лето 1941. године побиле усташе.

Након историјског часа, у Спомен-подручју Гаравице за страдале је служен парастос на српском, јеврејском и ромском језику, преносе бањалучки медији.

Наводи се да су парастосу присуствaли председник РС Милорад Додик, посланик Владо Глигорић у име Народне скупштине РС, министри рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић и унутрашњих послова Драган Лукач у име Владе Српске, представник српског члана Председништва БиХ Марија Милић и лидер ПДП-а Бранислав Бореновић, као и представници Трећег пешадијског /Република Српска/ пука.

Помен жртвама усташког терора организовало је Завичајно удружење «Уна».

У Гаравицама код Бихаћа усташе су почетком Другог светског рата побиле више од 12.000 Срба, Јевреја и Рома бихаћког краја. Међу убијенима био је велики број деце. Убијени становници Бихаћа и околине били су углавном Срби и у мањем броју Јевреји, а памти се да је на Гаравицама у лето 1941. године убијено више цивила него што је Бихаћ имао становника.

Наводи се да је ово стратиште запостављено након Другог светског рата, јер су чињенице о злочину и покољу над недужним цивилима у Бихаћу, који је спровела НДХ, држане далеко од очију јавности.

Према британским изворима, у Гаравицама је за три месеца убијено 14.500 цивила, па је ово друго место по броју жртава у БиХ у Другом светском рату.

ТАНЈУГ

Тагови: ; ; ;