Дан рудара обележен је данас и у руднику «Трепча», а помоћник директора Канцлерије за Косово и Метоију Петар Петковић каже да Србија чврсто стоји из Трепчу, рударе и српски народ на КИМ.

 

«Желим да поручим да Србија стоји чврсто уз своју Трепчу. Заједно ћемо се борити и изборити да је сачувамо. Она је одвајкада била наша и наша ће и остати», рекао је Петковић на обележавању Дана рудара.

Он је додао да комбинат Трепча представља жилу куцавицу економског развоја за српски народ на северу КИМ и да је важна не само из економског разлога већ зато што представља симбол отпора и опстанка српског народа на КиМ.

Каже да се Трепча већ 20 година суочава са најразличитијим изазовима који пре свега иду у правцу намере Приштине да отме Трепчу.

Приметио је да је живот рудара је веома тежак, али, како каже, бити рудар на КИМ је додатно теже, зато што се ту боре, не само са силом природе него и са силом безакоња која долази из Приштине.

«Не одустајемо од циља да сачувамо наш народ на КИМ и Трепчу. Познати су напори, посебно председника Србије Александра Вучића да се сачува Трепча, не само у политичком и правном смислу већ и када је реч о унапређењу рада рудара на КИМ», додао је Петковић.

Председник Српске листе Горан Ракић поручио је да та листа неће дозволити отимање Трепче, наводећи да је она жила куцавица економије на северу КИМ.

Директор РХМК «Трепча» Јован Димкић каже да се Дан рудара дочекује у ситуацији која је стабилна, додајући да су финансијски и производни резултати веома добри.

Компанија је, каже, солвентна, извршавају се све обавезе према добављачима и радницима.

У наредних неколико недеља треба да се заврши социјални програм за решавање технолошких вишкова.

«Очекујемо да ће 600 до 700 радника узети отпремнине. У овом тренутку нашу стабилну ситуацију потенцијално може да поремети само спољни фактор, као што је доношење Закона о Трепчи, који је за нас неприхватљив», указао је директор Трепче.

Каже да у вези са тим очекује помоћ од политичких представника у косовским институцијама.

Тагови: ; ;