Србија је од јуче, поред воћа и поврћа, ригорозним контролама подвргла и све друге производе из Хрватске, због чега их неће бити на тржишту у наредних 30 дана, колико траје та процедура.

Другим речима, Управа царина је добила задатак да поред фитосанитарних и ветеринарских провера ради и лабораторијске анализе свих производа, па је због дужине окончања њихових провера, а то је месец дана, извесно да многи производи неће завршити на рафовима, већ на некој од депонија.

То је одговор српских власти на одлуку хрватског министарства пољопривреде, које је 15. јула повећало увозну таксу за 22 пута на воће и поврће које долази из земаља које нису чланице ЕУ. Овај сценарио примењиваће се све док се не огласи Европска комисија, односно не суспендује хрватску меру, која је супротна Споразуму о стабилизацији и придруживању.

Извор «Блица» из Управе царина тврди да је ово врло суптилна контрамера према Хрватима, која није супротна ССП, а која ће нанети несагледиве штете нашим суседима.

«Треба да се зна да је Управа царина добила налог пре 10 дана да оваквим мерама подвргне воће и поврће хрватског порекла. То се и ради, али није власт желела то да публикује. Много је хрватског воћа и поврћа пропало јер није у стању да издржи дужину инспекцијске и лабораторијске процедуре. Од јуче је налог да се ригорозним ветеринарским, фитосанитарним и лабораторијским анализама подвргну сви хрватски производи. Реч је о месу, млеку, сладоледу и другим намирницама. Дакле, нема улаза у Србију док се све те анализе не обаве. Оне трају 30 дана и толико неће бити у промету хрватске робе. То значи да воће и поврће пропада. Што се тиче меса, месних прерађевина, млека, сладоледа, који су требали да заврше на рафовима, трговински ланци остају без њих «, објашњава он.

Он додаје да је цео сценарио око контрамера осмишљен у Министарству пољопривреде, а да је Управа царине само извршилац.

БЛИЦ

Тагови: ; ; ;