Мора се поштовати сваки договор, који буде постигнут на преговорима између земаља Југоисточне Азије и Кине око Јужног кинеског мора, који ће почети ове године, изјавио је данас кинески министар иностраних послова Ванг Ји

Мора се поштовати сваки договор, који буде постигнут на преговорима између земаља Југоисточне Азије и Кине око Јужног кинеског мора, који ће почети ове године, изјавио је данас кинески министар иностраних послова Ванг Ји.

Између 10 држава чланица Асоцијације нација југоисточне Азије (АСЕАН) и Кине постигнут је стварно опипљив напредак око решавања несугласица везаних за Јужно кинеско море, рекао је Ванг и додао да све стране треба да наставе тај замајац, пренео је Ројтерс.

АСЕАН и Кина су се договориле око оквира решавња проблема Јужног Кинеског мора, а према Ванговим речима, ситуација је сада много релаксиранија него претходних година.

Од 2010. године, Кина и 10 чланица АСЕАН-а преговарају о низу правила са циљем избегавања сукоба међу земљама које полажу право на ово прометно море, подсећа британска агенција.

САД су критиковале Кину због изградње вештачких острва и јачања војних објеката на Јужном кинеском мору, изразивши забринутост да би они могли бити искоришћени за ограничавање слободе кретања.

Пекинг годинама позива «земље изван региона» да се не мешају у спор међу земљама Југоисточне Азије у вези са правима над деловима Јужног кинеског мора, поручујући да су Кина и Југоисточна Азија решене да спорна питања реше мирним путем.

Кина полаже право на скоро целокупно Јужно кинеско море, које је богато рибом, нафтом и лежиштима гаса, а уз то је и важна светска трговинска траса, али права полажу и Брунеј, Малезија, Филипини, Тајван и Вијетнам.

НОВОСТИ

Тагови: ; ; ; ;