Министар иностраних послова Кине Ванг Ји затражио је од свог севернокорејског колеге Рија Јонг Хоа да се Северна Кореја придржава резолуција Уједињених нација

Министар иностраних послова Кине Ванг Ји затражио је данас од свог севернокорејског колеге Рија Јонг Хоа да се Северна Кореја придржава резолуција Уједињених нација.

Ванг је, такође, поручио Јужној Кореји и Сједињеним Америчким Државама да се уздрже од провокативних акција.

Како наводи Ројтерс, сусрет двојице шефова дипломатија одржан у Манили протекао је у доброј атмосфери, двојица министара су се топло поздравила пре сусрета, који је био затворен за медије, а Ванг није желео да открије новинарима шта му је Ри рекао током сусрета.

До сусрета Ванга и Рија дошло је дан након што је Савет безбедности Уједињених нација усвојио нове, оштрије санкције против Пјонгјанга због недавних ракетних проба, пренела је британска новинска агенција.

СБ УН увео је нове санкције Северној Кореји које би могле да за трећину смање годишњи приход ове земље од извоза који тренутно вреди три милијарде долара.

Санкције су уведене на основу резолуције коју су сачиниле САД као одговор на најновије пробе две балистичке ракете које је Пјонгјанг извео у јулу.

Санкцијама се забрањује извоз угља, гвожђа, челика, руде гвожђа и челика као и морских плодова.

Такође се забрањује земљама да повећају садашњи број радника из Северне Кореје који раде у иностранству, затим се забрањују нова заједничка предузећа са Северном Корејом као и нова улагања у постојећа таква предузећа.

Резолуцијом која је једногласно усвојена додато је и девет појединаца као и четири фирме на црну листу УН.

НОВОСТИ

Тагови: ; ;