Шпански министар спољних послова Алфонсо Дастис је изјавио да Шпанија неће поставити враћање Гибралтара као услов у преговорима о Брегзиту.

 

«Не желим да условљавам споразум ЕУ и Британије повраћајем суверенитета над Гибралтаром», рекао је Дастис у интервјуу за лист АБЦ, додавши да не жели да «угрози» преговоре захтевом тешко прихватљивим за Лондон.

Он је додао да је шпански предлог двојног држављанства за житеље Гибралтара и даље на столу. Пошто се огромна већина становника те територије на референдуму изјаснила за останак у ЕУ, Мадрид је у јуну 2016. предложио «временски ограничен заједнички суверенитет који би водио ка враћању Гибралтара» Шпанији.

Британско министарство спољних послова је саопштило да Лондон намерава да «у потпуности укључи Гибралтар» у преговоре о Брегзиту.

Премијерка Тереза Меј је у априлу изјавила да се Британија «никада» неће одрећи суверенитета над Гибралтаром без сагласности становника те територије.

Шпанија жели повратак Гибралтара, предатог Британији 1713. године, а напетости су појачане после одлуке Британаца да напусте ЕУ. Гибралтар има површину од 6,7 квадратних километара и 32.000 становника.

Тагови: ; ; ;