Десетине цивила у једном авганистанском селу убили су заједнички Талибани и џихадисти Исламске државе, при чему су некима одрубили главе, саопштили су званичници, упозоривши на редак случај сарадње између екстремиста.

У нападу, изведеном у суботу, убијено је више од 50 мушкараца, жена и деце у забаченој области Сајад на северу провинције Сар-е Пул након што су талибани и припадници ИД у дводневној борби савладали Авганистанску локалну полицију, милицију коју подржава влада, наводе локални званичници.

«То је била заједничка операција џихдиста Исламске државе и талибанских бораца. Они су регрутовали снаге из других провинција и напали село Мирзаваланг», рекао је за АФП Забирулах Амани, портпарол провинцијског гувернера.

Амани каже да су десетине талибана и бораца ИД под командом Шера Мохамеда Газафара, локалног талибанског командата за кога Амани наводи да се заклео на верност Исламској држави, извеле координисани напад на ту област у четвртак.

«Преплавили су ову област и то је довело до масакра над недужним и беспомоћним цивилима», рекао је Амани, додавши да је већина убијена хицима из ватреног оружја, али и да су неки обезглављени.

Талибани и борци ИД су се често међусобно сукобљавали откако је Исламска држава успоставила упориште на истоку Авганистана 2015, јер и једни и други теже ка превласти у тој ратом разореној земљи.

Међутим, како наводе безбедносни извори, до сада су се догодила три инцидента у којима су се борци из обе групе удружили како би задали ударац авганистанским снагама у неким областима, напомиње француска агенција.

Тагови: ; ;