Председник Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће Београд и Бањалука ускоро формирати тимове стручњака који ће допринети писању текста заједничке декларације Србије и Српске о деловању за опстанак Срба.

У декларацији ће, према речима Додика, бити наведени сви важни елементи и активности које треба спровести да би се одржала српска нација, повећао њен државни капацитет и заштитиле све српске заједнице, без обзира где се налазиле – у региону и целом свету.

«Имамо суверено право да одлучујемо као народ о својој судбини. Декларацију треба посматрати само на тај начин», рекао је председник Српске за «Вечерње новости».

Додик је нагласио да овај документ није никаква претња никоме, нити великосрпски пројекат.

«Кад год Срби покушају да се заштите, непријатељи нас оптужују за националистичке аспирације. А шта је са њиховим аспирацијама које су биле усмјерене ка томе да истјерају Србе», упитао је Додик.

Он је за као пример навео протеривање Срба из Хрватске у акцији «Олуја», као и из Сарајева у којем је било 157.866 Срба по попису из 1991. године, а 2013. године само 1.333, истичући да су Срби истјерани и побијени у многим другим местима.

Додик је додао да би документ требало да буде готов на јесен, усвојен у парламентима Србије и Републике Српске, а затим ће га званично представити он и председник Србије Александар Вучић.

«Циљ је да на почетку овог века имамо документ који може да истрпи време које долази, да остане у власништву генерација Срба ма где били, као оријентир за национално и политичко деловање», рекао је Додик.

Он је навео да Срби прошли век с правом могу да прогласе страдалничким, што је опомена и обавеза да у наредним деценијама учине све да избегну нова страдања и да истовремено ојачају национални идентитет и националне државе – Републику Српску и Србију.

Раније је генерални секретар председника Србије Никола Селаковић најавио да ће се на декларацији, која ће бити својеврсни национални програм, радити наредних месеци.

 

Тагови: ;