Европска унија наводи да и даље «процењује ситуацију» када је реч о увођењу нових хрватских такси на узвоз воћа и поврћа из земаља региона.

«Тренутно процењујемо усклађеност нових мера са обавезама», изјавио је за Танјуг портпарол Европске комисије.

ЕУ истовремено апелује на «све стране» у овом случају да се «придржавају својих обавеза», али и да се «уздрже и спрече ескалацију».

«ЕУ подржава развој трговине и економске интеграције. Све стране морају да поштују своје обавезе. Ми позивамо све стране и да се уздрже и спрече ескалацију. У контакту смо са властима свих земаља укључених у овај случај и тренутно процењујемо ситуацију и усклађеност нових мера са обавезама», наведено је у писаном одговору прослеђеном Танјугу из Европске комисије.

На директно питање Танјуга да ли Хрватска новим увозним мерама крши одредбе Споразума о стабилизацији и придруживању, које су све земље чланице ЕУ потписале са земљама у региону, у Бриселу и данас понављају да европски експерти за трговину и примену ССП-а разматрају новонасталу ситуацију.

Незванично, дипломатски извори из Европске комисије наводе да би ЕУ желела да се својеврсни «трговински рат» на Западном Балкану заустави и реши у договору самих земаља региона међусобно.

 

Танјуг/РТС

Тагови: ; ;