Можете ли да замислите да деветоцифрена сума новца која долази од немачких пореских обвезника иде на наоружавање друге земље?

Израел и даље купује немачку војну опрему под једнаким условима. Израел не плаћа пуну цену. Колика је цена ових «попуста на пријатељство»? Наравно нису све трансакције за набавку оружја познате али Немачка, заједно са Француском и САД највише испоручује оружја Израелу. Само у периоду између 2001 и 2013 Немачка је испоручила оружје у вредности од 879 милиона евра. Осетљивост овог питања огледа се у томе што Немачка не може да обезбеди оружје у кризним подручјима. У којим димензијама се финансира овај производ није познато.

Истовремено, ради се о шест подморница чија производња кошта 1 милијарду евра. Средства за овај пројекат узета су из федералног буџета 2012 године. Већина тих средстава припада немачким пореским обвезницима. У том случају трансакција је више него спорна јер подморнице, између осталог могу бити опремљене и нуклеарним оружјем. У 2015. години Израел је упутио захтев ThyssenKrupp Marine Systems за изградњу 4 војна брода која требају да буду завршена до 2020 године. Немачка је донирала око 1 трећину од овог обима у вредности од 430 милиона евра. Годину дана раније Израел је затражио производњу још два брода у вредности од милијарду евра, и при том федерална влада је такође донирала 300 милиона опет од пореских обвезника. У 2016. години Израел је планирао изградњу још 3 подморнице, које износе око 600 милиона евра. Немачка је спремна и за овај пројекат да одвоји шестоцифрену суму.

Достављањем оружја Израелу федералне власти Немачке биће укључене у сва дела која Израел буде починио.

 

Превод News Front

Тагови: ; ;