Министри трговине Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније и Србије размотриће данас у Сарајеву заједнички одговор на одлуку Владе Хрватске да 22 пута повећа таксе на увоз воћа и поврћа из региона.

 

Уочи састанка, министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић је изразио наду да ће Хрватска преиспитати те мере, указавши да ће, уколико то не уради, неизбежно уследити контермере.

«Желимо да избегнемо тај најрадикалнији сценарио и ја мислим да је лопта у дворишту Загреба и очекујем да ће се ова одлука о мерама најозбиљније размотрити, преиспитати, како не бисмо ушли у један ланац мера и контрамера», каже Љајић за телевизију Н1.
Хрватска је недавно усвојила мере којима је проширила списак воћа и поврћа које мора да прође фитосанитарни наџор на граници, и уз то 22 пута повећала таксе при увозу ових производа из земаља које нису чланице ЕУ.

Такса се уместо 90 куна (12 евра) сада наплаћује 2.000 (270 евра) а хрватске власти су ту одлуку образложиле намером да заштите домаће пољопривреднике од прекомерног увоза.

Тагови: ; ; ;