Министри трговине земаља региона потписница ЦЕФТА споразума позвали су данас у Сарајеву Хрватску да хитно укине мере којима су 22 пута повећане таксе на увоз воћа и поврћа и затражили да се до краја недеље у Подгорици одржи састанак с надлежним министром Хрватске.

«Свако додатно одлагање решења би довело до несагледивих последица за све произвођаче у земљама региона, имајућу у виду да је сада период производње и извоза сезонског воћа и поврћа», изјавио је на конференцији за новинаре министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић, који је након састанка прочитао усвојене закључке.

У закључку се наводи и да цена инспекцијског наџора треба да одговара стварним трошковима поступка и да не представља посебну заштиту домаћих производа или посебно опорезивање увоза.

Министри из Србије, БИХ, Црне Горе и Македоније данас у Сарајеву о хрватским мерама

Шаровић је рекао да цена треба да буде усклађена с просечном ценом која важи у земљама региона и ЕУ.

Министри су на састанку позивали Евопску комисију да се укључи у решавање проблема, ради поштовања принципа слободне трговине у складу с одредбама Споразума о стабилизацији и придруживању.

Црна Гора и Македонија као чланице Светске трговинске организације, како је закључено, покренуће одговарајуће механизме пред СТО.

«Све док се то не реши, свака земља ће у циљу заштите сопстевних економских интереса, предузети конкретне мере и механизме које сматра адекватним», рекао је он.

Договорено је и да се овакве врсте министарских састанака одржавају редовно с циљем уклањања баријера, а следеће ће бити одржан у Скопљу наредног месеца.

Министри БиХ, Црне Горе, Македоније и Србије усагласили су на састанку у Сарајеву седам закључака поводом трговинских мера Хрватске.

Бета

Тагови: ; ; ;