Северна Кореја је саопштила да је спремна да Сједињеним Америчким Државама очита «озбиљну лекцију» својим стратешким нуклеарним снагама ако Вашингтон предузме војну акцију против Северне Кореје.

 

Истовремено, из Пјонгјанга су поручили да свој нуклеарни и ракетни програм неће ставити на преговарачки сто.

У транскрипту саопштења севернокорејског министра спољних послова Ри Јонг Хоа, које је достављено медијима у Манили где је одржан регионални форум Асоцијације земаља Југоисточне Азије (АСЕАН), Пјонгјанг је нове санкције УН назвао «измишљеним» и најавио «снажне противмере» и правне акције, преноси Ројтерс.

Како се наводи у саопштењу Северне Кореје, Резолуција УН је показала да је светска организација злоупотребила свој ауторитет.

Такође се наводи да су севернокорејске пробе интерконтиненталних балистичких ракета у јулу показале да је цела територија САД била у њиховом домету, и истиче се да су те ракете легитимна средства самоодбране.

Нове санкције УН неће спречити Пјонгјанг да развија свој нуклеарни арсенал, поручила је Северна Кореја, одбацивши преговоре.

Ова «порука пркоса» први је значајан одговор Северне Кореје на санкције које су предложиле САД, а које је Савет безбедности УН једногласно усвојио протеклог викенда и које ће коштати Северну Кореју милијарду долара годишње, напомиње АФП.

Како се додаје у саопштењу, Северна Кореја «неће ни за педаљ устукнути на путу ка јачању нуклеарних снага који је сама изабрала, уколико се непријатељска политика и нуклеарна претња САД против те земље из корена не елиминишу».

За сада је нејасно да ли је то саопштење прочитано на данашњем регионалном форуму АСЕАН-а, напомиње британска агенција.

У међувремену, кинески шеф дипломатије Ванг Ји рекао је да је његова земља стопроцентно посвећена примени најновијих санкција УН против Северне Кореје.

У ранијем саопштењу које је данас објавила путем своје званичне новинске агенције КЦНА, Северна Кореја је запретила да ће натерати САД да «плате цену свог злочина… хиљаду пута», јер су САД предложиле у УН најновији пакет санкција против Пјонгјанга.

Данашње оштро саопштење Пјонгјанга путем КЦНА усмерено је и против Пекинга и Москве, који су Северној Кореји у прошлости пружали дипломатску заштиту, напомиње француска агенција.

Северна Кореја је упозорила те земље, за које наводи да су «добиле похвале од САД» што су подржале Резолуцију УН, да ће такође бити «сматране одговорнима».

 

Танјуг

Тагови: ; ;