Пољске власти више неће бринути о одржавању споменика посвећеним Црвеној армији. Према речима министра спољних послова Републике Витолда Васчиковског, ниједан међународни закон не штити споменике совјетским војницима од демонтаже.

«Немамо никакву одговорност према споменицима који су настали током комунистичке прошлости, у знак сећања на Црвену армију. Међународно право о томе је врло јасно. Ако су то споменици на гробљу — они су заштићени. Ако не — зашто би их поштовали»- рекао је за  Васчиковски за РИА Новости.

Ценити их није потребно, али да су дужни да их одржавају је јасно наведено у билатералном споразуму између Москве и Варшаве потписаном давне 1994. године. Тада су се обе стране сложиле да одржавају и брину о не само местима где су војници сахрањени, већ и о споменицима подигнутим у знак сећања.

Међутим, овако они су потпали под Закон о  декомунизацији. Према том документу, од одоктобра у Пољској може да буде демонтирано више од две стотине споменика.

Мада, демонтажа је почела много пре него што је потписан закон.

Пре две године, су пољске власти уклониле споменик генералу Черниковском, ослободитељу Чешке Републике од фашизма. И то није једини случај.

Са друге стране има оних Пољака који мисле другачије. Наиме, становници града Горзов нису дозволили локалним властима да сруше споменик посвећен «Братству по оружју».

Тагови: ; ; ;