Министри БиХ, Црне Горе, Македоније и Србије усагласили су данас на састанку у Сарајеву седам закључака поводом трговинских мера Хрватске за пољопривредне производе из трећих земаља и потписали заједничко писмо које ће бити упућено Европској комисији.

Министри Мирко Шаровић, Расим Љајић, Драгица Секулић и Љупчо Николовски су позвали Хрватску да укине дискриминаторске мере и усклади их са тржишним стандардима.

Хрватска је позвана да цене инспекцијских контрола усклади са просечним износима који важе у земљама у региони и ЕУ.

Министри су затражили хитан састанак са надлежним министром у Хрватској овим поводом који би, како смарају, требало да се одржи до краја ове седмице у Подгорици.

Министри су констатовали да су потезом Хрватске угрожена правила и начела Светске трговинске организације и Споразума о стабилизацији и придруживању, који забрањују дискриминацију.

Министри су се заложили да се овакви састанци редовно одржавају, па ће наредни бити одржан у септембру у Скопљу.

Европска комисија је позвана да се укључи у решавање овог проблема.

Договорено је да Црна Гора и Македонија као чланице Светске трговинске организације покрену одговарајуће механизме у тој организацији.

До решења овог проблема са Хрватском, министри су договорили да свака земља спроводи мере у заштите сопствених интереса на начин како сама одлучи.

Тагови: ; ;