Царинска служба Србије у координацији са свим осталим пограничним органима и инспекцијским службама појачава мере контроле и надзора над робом биљног и животињског порекла чије је порекло или земља отпреме Хрватска, саопштила је данас Управа царине Србије.

фото: М.Анђела

Појачане мере контроле подразумевају узорковање сваког товара и детаљну проверу сваког узорка, а не селективном методом као што је то до сада био случај.

Роба се потом ставља под царински надзор док се не добију решења фитосанитарне и ветеринарске инспекције.

Тек по добијању позитивних решења инспекција у надлежности Министарства пољопривреде, роба може бити оцарињена и пуштена у слободан промет, наведено је у саопштењу.

Министри трговине Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније и Србије раније данас донели су седам закључака поводом хрватске одлуке о подизању накнада за инспекцију и контролу увозног воћа и поврћа, које су највише погодиле земље у региону.

Ово су закључци са данашње седнице министара региона одржане у Сарајеву:

1. Позива се Република Хрватска да хитно укине дискриминаторне одлуке којима се уводи различит третман за домаће производе и производе из трећих земаља;

2. Цена инспекцијског надзора треба да одговара ценама стварног поступка и да не представља посебно опорезивање и треба да буде усклађена са просечном ценом која важи у земљама региона и ЕУ;

3. Тражи се хитан сасатанк с надлежним из Републике Хрватске, јер свако додатно одлагање производи несагледиве последице, приједлог је да се састанак одрзци у Подгорици;

4. Позива се Европска комисија да се укључи у решавање проблема;

5. Црна Гора и Македонија као чланице Светске трговинске организације ће покренути одговарајуће механизме;

6. До решења проблема свака од земаља ће у циљу заштите сопствених економских интереса предузети конкретне мере;

7. Договорено је да се овакве врсте министарских састанака, невезано за актуелни проблем, одржавају редовно с циљем отклањања баријера. Следећи састанак је у Скопљу наредног месеца, пренели су сарајевски медији.

По новом хрватском правилнику накнада за сваки обављен инспекцијски надзор или контролу и сваку поједину врсту воћа и поврћа приликом прегледа инспекције у Хрватској износи 2.000 куна (270 евра), док је раније износила 90 куна (12 евра).

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ;