Код спомен-крста у Јањилама код Босанског Петровца данас је служен парастос за Србе погинуле у избегличкој колони која се повлачила из Републике Српске Крајине услед бомбардовања хрватске авијације током акције «Олуја» 1995. године.

 

 

Директор Документационо-информационог центра «Веритас» Саво Штрбац рекао је Срни да, нажалост, ни након 22 године нико није одговарао за овај стравичан злочин, а Тужилаштво БиХ, и поред давно датог обећања, није подигло оптужницу.

«Тужилаштво БиХ за ратне злочине годинама води истрагу о овом злочину, сарађивали су о овом питању са `Веритасом`, а њихови истражитељи су више пута у Београду саслушали преживеле сведоке и на десетине тешко повређених, прикупили су комплетну документацију и давно обећали подизање оптужнице», истакао је Штрбац.

Он је рекао да је «Веритас» прошле године пред обележавање 21 године од «Олује» добио одговор из Тужилаштва БиХ у којем је наведено да је дошло до застоја због промене тужиоца који је узео овај предмет, док ове године нису одговорили ни у којој се фази налази овај предмет.

«Од својих извора сазнао сам да Тужилаштво БиХ још чека одговор из Хрватске на њихов захтев да кажу имена пилота који су управљали авионима који су бомбардовали српску избјегличку колону на Петровачкој цести и у Сводни код Новог Града», навео је Штрбац.

Он каже да Хрватска никада неће одговорити БиХ ко су били њихови пилоти који су бомбардовали избегличку колону, док Тужилаштво БиХ нема другог избора већ да за злочине оптужи најодговорније људе по командној линији и њихове пилоте.

Штрбац је рекао да злочин на Петровачкој цести није велики по броју страдалих, али јесте по томе када се зна да су овде убијена деца и да су хрватски војни авиони прешли у ваздушни простор БиХ и далеко од својих граница бомбардовали избегличке колоне које су и онако већ напустиле Хрватску.

Он је додао да је «Веритас» дошао до најновијег податка да је на овој локацији током бомбардовања хрватске авијације убијено 10, а не девет српских цивила, како се годинама говорило.

«Сазнали смо да је десета жртва у избјегличкој колони била Мика Ковачевић рођена 1912. године из села Беглуци код Доњег Лапца и њено име смо уклесали на плочу код спомен-крста», рекао је Штрбац.

Према његовим речима, Мику која је била у избегличкој колони у приколици са трактором који је возио њен син нечујно је погодио гелер авио-бомбе, али је тек пред Кључем њена снајка која је, такође, била у приколици приметили да свекрви није добро.

Након данашњег парастоса, који су служили свештеници Бихаћко-петровачке епархије, венце код спомен-крста на Петровачкој цести положили су чланови породица погинулих, делегације «Веритаса», начелници општина Дринић, Босански Петровац, Доњи Лапац, генерални секретар Удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир, те представници Српског народног већа Хрватске, Удружења «Против заборава», Самосталне демократске српске странке /СДСС/ Доњи Лапац.

Учесници обиљежавања страдања Срба на Петровачкој цести посетили су општину Дринић, те спомен-собу погинулим борцима Војске Републике Српске /ВРС/ у овој општини.

На овом месту, између Босанског Петровца и Кључа, авион хрватског ратног ваздухопловства «миг-21» 7. августа 1995. године бомбардовао је избегличку колону Срба из Републике Српске Крајине. Тада је погинуло 10 цивила, међу којима четворо деце и 21-годишња девојка, док је око 50 рањено.

Погинули су Даринка Дрча /1927/ и њени унуци Јовица Дрча /1989/ и Мирјана Дубајић /1974/, сви из Бротиње код Доњег Лапца, Невенка /1984/ и Жарко /1986/ дјеца Спасе Рајића из Доњег Лапца, Крстан Вуковић /1951/ рођен у Хан Кули код Бањалуке и његов син Дарко /1982/ рођен у Бихаћу, обојица живјели у Доњем Лапцу и Бранко Стјеља /1923/ и његов син Мирко /1961/ из Надина код Бенковца.

Хрватска војно-полицијска акција «Олуја», у којој су учествовале и једнице Петог корпуса такозване Армије БиХ, те ХВО, почела је 4. августа 1995. године и током неколико дана убијено је 2.000 лица, углавном цивила, док је са подручја Лике, Баније, Кордуна, северне Далмације, које су биле зоне под заштитом УН, протерано више од 200.000 Срба са вековних огњишта.

Тагови: ; ;