Катар је данас одржао заједничке војне вежбе са турским трупама, јављају катарски медији, а ове вежбе сведоче о њиховом стратешком савезу два месеца откако су Катар почеле да бојкотују суседне арапске земље које Доху оптужују за тероризам.

Вежбе имају за циљ припремање катарских оружаних снага за одбрану «кључних економских, стратешких и инфраструктурних структура», преноси катарски лист «Ал-Шарк».

Турски парламент је 7. јуна брзински усвојио закон којим се омогућује распоређивање стотина војника у војној бази у Катару, у оквиру споразума потписаног 2014, чиме је Турска показала подршку Катару, где се налази и највећа америчка ваздухопловна база у региону, подсећа Ројтерс.

Анкара је саопштила да ће распоредити 3.000 копнених војника у тој бази, која ће служити као полигон за заједничке вежбе обуке и за подржавање антитерористичких напора.

Турска је стала уз Катар након што су га Саудијска Арабија, Египат, Уједињени Арапски Емирати и Бахреин оптужили за подржавање тероризма, што Доха негира, и пресекли дипломатске и саобраћајне везе с том земљом.

Те земље желе и да Катар затвори турску базу, ограничи односе са Ираном и угаси телевизију Ал Џазира.

Међутим, Турска и Катар одржавају идеолошке везе, при чему владајућа турска партија има исламистичке корене, а Доха је главни подржавалац Муслиманске браће, покрета који арапске земље сматрају терористичком организацијом, напомиње британска агенција.

Тагови: ;