На путу до званичног статуса прве даме, супруга француског председника Брижит Макрон мораће да прође кроз «филтер» петиције оних који се томе противе. Број потписника је у понедељак износио 201.578.

Током предизборне кампање, Емануел Макрон, који је у понедељак обележио тачно три месеца од изборног тријумфа, поручио је да ће његова супруга на почетку мандата добити званичну јавну улогу. Њих двоје су доста везани и упућени једно на друго. Прича се да му она, као некадашња професорка, до последњег детаља редигује говоре.

Међутим, у јеку морализације француског политичког живота, ова идеја добија све више противника. Свима су у свежем сећању критике које су биле упућене на рачун десничарског кандидата Франсоа Фијона због тога што је фиктивно запошљавао супругу и децу, што је утицало и на његов изборни резултат.

Да све буде занимљивије, полемика око Брижит Макрон се појавила само неколико дана пошто је француска скупштина огромном већином усвојила текст закона којим се министрима, посланицима и изабранима на локалу забрањује да запошљавају најближе чланове породице — животне сапутнике, родитеље или децу, под претњом казне од 45.000 евра и три године затвора. Закон о морализацији политичког живота био је један од главних пројеката Емануела Макрона.

Аутор петиције Тјери Пол Валет истиче овај парадокс и наглашава да не постоји никакав разлог да се супрузи шефа државе додељује посебан буџет, уз подсећање да Брижит Макрон већ има два до три сарадника, два секретара и два телохранитеља, што сматра довољним.

Да би била прихваћена, петиција мора да достигне 500.000 потписника.

КО ЈЕ САСТАВЉАЧ ЗАХТЕВА?
Аутор петиције Тјери Пол Валет је досад практично био непознат јавности. Руководи удружењем «Национална једнакост», које жели да стави обичног човека у центар одлучивања. До сада је покретао више петиција, између осталог и против увоза лутака сексуалних робота.

 

Новости

Тагови: ; ; ;