Председник Вучић и амбасадор Казахстана Нурбах Рустемов изразили су наду да ће бити успостављена директна авионска линија између Београда и Астане.

Фото: Танјуг/РТС

Двојица саговорника размотрила су напредак у остваривању «Мапе пута» за сарадњу Србије и Казахстана, која је потписана током посете председника Вучића Астани у новембру прошле године и оценили да ће предстојеће, друго заседање Међувладине комисије за трговинско-економску сарадњу, бити прилика за подстицај сарадњи у наменској индустрији, затим хемијској и фармацеутској индустрији, као и у области туризма.

Вучић је изразио задовољство што је у последње две године значајно интензивиран политички дијалог Србије и Казахстана, што доприноси бољем међусобном разумевању и јачању сарадње у свим областима.

Оценио је да су односи двеју земаља добри и без отворених питања и захвалио председнику Назарбајеву и казахстанском државном врху на заузимању принципијелне позиције о непризнавању једнострано проглашене независности Косова.

Вучић је изразио подршку «трећем таласу модернизације Казахстана» који је у току и који, заједно са «Стратегијом Казахстана 2050», кроз политичке и привредне реформе треба да омогући да се та земља сврста међу тридесет економски најмоћнијих у свету.

Вучић је Рустемову уручио Орден српске заставе другог степена, којим га је раније председник Томислав Николић одликовао за заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између две земље.

А амбасадор Рустемов је председнику Вучићу предао писмо председника Републике Казахстан Нурсултана Назарбајева, у којем му захваљује на присуству приликом отварања Светске изложбе ЕКСПО 2017. у јуну у Астани и поручује, између осталог, да је сигуран да ће се конструктиван дијалог двеју земаља продубљивати и у будућности због заједничке добробити грађана Србије и Казахстана.

Српски председник је рекао и да му је била велика част да посети Казахстан два пута за мање од годину дана, а посебно да у јуну присуствује отварању Светске изложбе ЕКСПО 2017. у Астани.

«Србија се, учествујући на тој специјализованој изложби, на најбољи начин представља не само становницима Казахстана, него и бројним посетиоцима из иностранства, о чему сведочи велика посећеност српског павиљона», констатовали су председник Вучић и амбасадор Рустемов.

 

Извор: Танјуг

Тагови: ; ; ;