У Сарајеву је обележена 92. годишњица од рођења првог председника Председништва БиХ, ратног команданта Алије Изетбеговића. Његов наследник, члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић, изјавио је да се политиком бави да би покушао да заврши оно што је његов отац започео.

«Покушавамо наставити његовим путем, а он сам је имао огромне отпоре, али је изборио позицију с које настављамо да се боримо за целовиту Босну и Херцеговину, земљу демократије, равноправност народа, грађана и људских права», рекао је Изетбеговић, који је и лидер Странке демократске акције.

Сматра да сви у БиХ треба с пијететом да се сећају Алије Изетбеговића, а нарочито босанскохерцеговачке патриоте и Бошњаци муслимани јер су се око њега окупљали људи који су бранили њихову веру, идентитет, територијални интегритет и суверенитет земље.

Изетбеговић је навео да данас у БиХ има довољно снага које следе визију Алије Изетбеговића док снаге које су представљале отпор томе слабе.

«Ми се боримо за земљу на чијој ће целој територији људи бити једнакоправни, не за неку муслиманску, бошњачку Босну и Херцеговину већ за европску БиХ у којој ће и муслимани Бошњаци бити равноправан народ», рекао је Изетбеговић, пренеле су агенције.

 

Танјуг

Тагови: ; ;