Припадници огранка Ал Каиде у Јемену повукли су се из покрајине Шабва након напада који су извршиле елитне снаге јеменске Владе, које подржава војска САД, изјавио је званичник војске у Јемену.

Ал Каида на Арапском полуострву је сукобе у Јемену искористила да прошири своје присуство на југу земље, али су елитне јединице, које су обучене у Уједињеним Арапским Емиратима, извршиле велику војну операцију против милитаната у овој јеменској покрајини.

Званичник војске, чије име није објављено, рекао је да је терористичка група извршила «тактичко повлачење» из покрајине Шабва, без већих сукоба, а сматра се да су се милитанти преселили у сусједну покрајину Абјан, која се налази јужно од Шабве.

Становници града Абјан, који се налази у близини границе две покрајине, тврде да су избројали најмање 45 возила која су превозила наоружане милитанте кроз то подручје, преноси АФП.

Утврђење Ал Каиде у Шабви представља кључну тачку напада америчких дронова који су учестали откако је председник САД Доналд Трамп дошао на власт у јануару.

Више од 8.000 људи је погинуло у Јемену откако су се Саудијска Арабија и њени савезници укључили у сукобе између јеменских власти и Хута.

Јемен се суочава и са појавом колере, која је однела много живота, а становништво је на ивици глади.

Из УН су ситуацију у Јемену назвали «највећом хуманитарном кризом на свету».

Ројтерс

Тагови: ; ; ;