Мушкарац који је покушао да се у јануару укрца на лет на британском аеродрому с бомбом у ручном пртљагу, проглашен је кривим за покушај кријумчарења експлозива у авион.

Надим Мухамад (43) негирао је кривицу пошто је обезбеђење аеродрома у Манчестеру пронашло бомбу у његовој торби 30. јануара. Он је рекао да му је бомбу сигурно неко подметнуо.

Тужиоци су тврдили да је он планирао да је активира током лета за Италију. Они су током суђења открили да је полиција првобитно мислила да бомба није у стању да експлодира и њему је дозвољено да одлети за Италију неколико дана касније.

Форензичар је после његовог одласка утврдио да је бомба «сирова, али потенцијално експлозивна» и он је ухапшен по повратку у Велику Британију.

Мухамад, који је рођен у Пакистану и има италијански пасош, плакао је данас када га је порота прогласила кривим због поседовања експлозива с намером угрожавања живота или имовине.

Казна ће му бити изречена 23. августа.

Упркос обимној истрази, његов мотив да унесе бомбу у авион остаје непознат, рекла је шефица британског тужилаштва за борбу против тероризма Сју Хеминг

Тагови: ; ; ;