Студија бечког института за демографију показује да би до 2046. године сваки трећи становник Беча могао бити исламске вероисповести.

Истраживање је потврдило знатно повећање броја муслимана у Аустрији, а тренутно се око 700.000 људи изјашњава да је исламске вероисповест.

Под мотом «Демографија и вера у Аустрији» тим Ане Гујон, са бечког института за демографију аустријске Академије наука, истражио je актуелно стање по питању вероисповести становништва, као и могући развој.

Од последњег пописа 2001. године удео муслимана у становништву удвостручио се са четири на осам одсто.

И даље је највећа верска заједница римокатоличка, којој припада две трећине Аустријанаца, односно 5,16 милиона.

Међутим, у последњих 15 година смањен je број римокатолика, јер је у међувремену порастао број агностика, који сада чине 17 одсто становништва.

Taкође, удвостручен је број православних верника са два на пет одсто, што значи да је 400.000 људи те вере.

Удео евангелиста је последњих 15 година остао константан на пет одсто, док је Јевреја у Аустрији 15.000.

Истраживачи сматрају да су четири могућа сценарија у развоју вероисповести становника Аустрије, али сва четири рачунају на смањен пораст броја муслимана, као и агностика, уз даље смањење броја католика.

Уколико се у будућности настави досељавање с европског контитента, у Аустрији би то могло да значи даљи раст броја агностика и то до четвртине укупног становништва, а разлог за то су тренутне тенденције у већини европских земаља.

Такав сценарио резултирао би тиме да удео католика у Аустрији 2046. буде 45 одсто, док би муслимана било око 14 одсто.

Други сценарио узима у обзир актуелни развој миграција, односно досељавања из земаља ван европског континента, односно са Блиског истока.

Слично као и код првог сценарија, и у овом случају би дошло до смањења броја католика на 45 одсто, уз раст броја агностика на 24 процента, а муслимана на 17 одсто.

Уколико би досељавање из других земаља у Аустрију у будућности опало или остало на садашњем нивоу, будући развој би зависио од наталитета.

Према том сценарију удео агностика до 2046. порастао би на 28 одсто, а број католика би пао на испод 50 одсто, док би удео муслимана у становништву износио 12 одсто.

Последњи сценарио полази од претпоставке снажне миграције са Блиског истока и из Африке, на основу које би дошло до значајној раста удела муслимана у становништву Аустрије на 21 одсто до 2046.

У Бечу би, према тој претпоставци, сваки трећи становник, односно 30 одсто, могао бити муслиман, и тиме би муслимани за 30 година постали највећа верска заједница у главном граду.

Тагови: ; ; ; ;