У спомен-комплексу у Бок Јанковцу у градишкој општини служен је парастос поводом 25 година од одбране Градишке и Републике Српске од агресије хрватске војске, када је живот изгубило 16 српских бораца.

Заменик начелника Градишке Огњен Жмирић рекао је да је 16 погинулих бораца на Боковима учествовало у одбрани не само Градишке, него и целе Републике Српске и да им се дугује неизмерна захвалност, преноси РТРС.

Изасланик председника Републике Српске Миладин Драгичевић рекао је да су српски борци на почетку рата херојском борбом одбили хрватске нападе и дали животе у тој борби.

Потпредседник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да је у прошлости придавано мало пажње обележавању оваквих датума, те навео да самим тим што је сада много више људи на обележавању говори да «наша свест сазрева».

«Надам се да ће та свест сазревати и ка нашој сарадњи, а не поделама», рекао је.

Венце и цвеће на спомен-обележје у Бок Јанковцу положили су поред осталих изасланик председника РС, делегације Народне скупштине Републике Српске, Трећег Република Српска пука, општине Градишка, борачких организација.

Припадници јединице Хрватске војске «Бербир бојна» у раним јутарњим часовима прешли су реку Саву 8. августа 1992. године у месту Бокови и напали српске одбрамбене положаје.

Након жестоког окршаја и снажног отпора напад је одбијен уз 16 жртава на српској страни, преноси РТРС, позивајући се на Срну.

Тагови: ; ;