У Сирији је откривен камп Исламске државе за обуку џихадиста за нападе по Европи, преноси загребачки «Вечерњи лист». За две и по године рада кампа, на подручје Европе пребачено је више од 50 терориста, већином «балканском рутом», тврди тај лист.

«Џихадиста заробљен у недавно ослобођеном ирачком граду Мосулу открио је истражитељима податке о кампу за обуку терориста који су имали задатак да изводе терористичке нападе широм Европе. Како тврде ирачки истражитељи, ради се о изузетно високо позиционираном терористи који је био ожењен сестром једног од најближих сарадника калифа Абу Бакр ел Багдадија», наводи Вечерњи лист на свом сајту.

Ухапшени џихадиста истражитељима је дао податке да се тај камп за обуку елитне јединице самоубица који су припремали нападе по Европи налази на подручју Сирије, тврди лист.

Како се наводи, та јединица је била у координацији са симпатизерима терористичке организације Исламска држава који су регрутовани преко интернета и друштвених мрежа по целој Европи.

Сви ти терористи по завршетку обуке су преко Турске, и даље «балканском рутом», са лажним сиријским и ирачким пасошима, пребацивани у европске земље са групама миграната, наводи лист.

Џихадиста је открио и да су последњи терористи «балканском рутом» пребачени у фебруару 2017. и да је камп још активан.

За две и по године рада кампа, само на подручје Европе пребачено је више од 50 терориста, спавача-самоубица који чекају наредбу за акцију, тврди лист, наводећи да је џихадиста открио да су нападе на Париз и Брисел 2015. и 2016. извели терористи који су завршили обуку управо у том кампу.

 

Извор: Танјуг/РТС

Тагови: ; ; ; ;