Власти Бихаћа направиле су од српског стратишта Гаравице спортско-рекреативну зону на којој се одржавају мотоциклистичке трке, пише «ЕуроБлиц».

 

Председник Завичајног удружења «Уна» Бошко Стојисављевић каже да већ годинама безуспешно покушава да од бошњачких власти у Бихаћу добије дозволу да се локалитет Гаравица, као једног од највећих стратишта српског народа у Другом светском рату, на достојан начин обележи и претвори у споменик од изузетне културно-историјске важности.

Уместо тога, надлежни у том граду су, према његовим речима, место на којем су хрватске и муслиманске усташе за само неколико летњих месеци 1941. на најмонструознији начин убили више од 12.000 Срба претвориле у спортско-рекреативни центар и место на коме се одржавају трке бајкера.

«Гаравице нису излетиште и културни пејзаж, како се наводи у садашњим званичним документима Града Бихаћа, већ место на којем је послије Доње Градине закопано највише невино убијених Срба у Другом светском рату на територији БиХ» – истиче Стојисављевић.

Скрнављење прошлости

Додаје да најбољу слику односа власти Бихаћа према српским жртвама усташких злочина показује то да да се, према важећим прописима те локалне заједнице, Гаравице налазе у надлежности Спортске дворане «Луке».

Председник Удружења грађана «Источна алтернатива» Војин Павловић шокиран је одлуком бихаћких власти да место стравичног страдања Срба претворе у спортско-рекреативну зону.

«Замислите да неком у Српској за 10 или 20 година падне на памет да Поточаре претвори у излетиште и место на којем ће бити одржаване трке мотоциклиста? Не постоје речи којима би се могла описати одвратност и згражавање које би свако нормално људско биће требало да осећа због тога што се на најгрубљи начин скрнави место на којем су закопане кости невино убијених» – каже Павловић.

О размерама злочина који се догодио на Гаравицама, као и о срамној чињеници да су чак и многи Срби недовољно упознати о том стратишту, пре неколико година говорио је један од најпознатијих српских историчара и председник Међународне комисије за утврђивање истине о Јасеновцу Србољуб Живановић.

Одмах иза Јасеновца и Јадовног

Он је тада истакао да је, према независним британским изворима, на Гаравицама код Бихаћа, за само три месеца 1941, убијено чак 14.500 Срба, што ову локацију, одмах после Јасеновца и Јадовног, ставља на треће место највећих српских стратишта за време Другог светског рата.

«Скандалозно мали број Срба зна за ужасе који су се тамо дешавали. Сам Бихаћ није могао да има толико становника колико је на Гаравицама побијено људи. Усташе су ишле дубоко у Лику и околна места по Босни, одакле су довлачили народ на Гаравице и убијали га» – говорио је Живановић.

Коментар о статусу Гаравица новинари су покушали добити од градоначелника Бихаћа Шухрета Фазлића, али се у његовом кабинету нису јављали на телефонске позиве.

Место од републичког значаја

На комеморацији која је прекјуче уприличена на Гаравицама у знак сећања на убијене Србе, председник Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће од следеће године тај догађај бити уврштен у календар Владе Републике Српске, те да ће подручје Гаравица бити проглашено местом од републичког значаја.

«Намера је да се овај простор, који је оскрнављен, уреди и да то буде државна манифестација на којој ће се окупити већи број људи. Изградићемо овде спомен-цркву са спомен-плочом, која ће сведочити о овом страшном страдању» — обећао је Додик.

 

БЛИЦ

Тагови: ; ;